PRAVI BOŽIJI DAR: Ova biljka vas može spasiti od svih mogućih bolova!

Istraživanja potvrđuju da čuvarkuća u sebi sadrži tanin, biljnu sluz, vrijedne kiseline, flavonoide i ugljikohidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava.

Ova biljka je stari narodni lijek za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha. Njen sok se koristi kako bi otopio višak smole u uhu, a nakon korištenja se primjećuje i smanjenje boli. Istraživanja pokazuju da polisaharid iz soka čuvarkuće djeluje na imunološki sustav i prevenciju kancerogenih oboljenja. Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Čuvarkuća je zimzelena biljka koja može narasti između 15 i 20 centimetara, a njeni listovi imaju promjer do 8 cm. Ona raste na gotovo svim vrstama tla, čak i u stjenovitim,  neplodnim područjima. U stanju je rasti i u ekstremnim temperaturnim uvjetima, bilo vruće ili hladno.

Čuvarkuća nije oduvijek bila samo ljekovita biljka. Koristila se i u raznim ritualima, primjerice, za tjeranje zlih duhova ili kao zaštita od požara.

Čuvarkuća je čak prisutna i u znanstvenim studijama zahvaljujući svojim brojnim zdravstvenim prednostima koje su zainteresirale stručnjake iz raznih područja znanosti. Tako je u časopisu Bioscience Journal objavljeno istraživanje koje je pokazalo da je čuvarkuća biljka velikog antibakterijskog potencijala koja bi mogla biti korisna kod liječenja višestrukih bakterijskih infekcija. No, ostavlja se prostor istraživanjima u budućnosti kako bi se ovaj podatak dodatno provjerio i proširio.

Čuvarkuća se smatra učinkovitom zbog svog kemijskog sastava. Čuvarkuća sadrži jabučnu kiselinu, mravlju kiselinu, tanine i kalcijev citrat koji imaju antiseptička, protuupalna i diuretska svojstva.

Kada berete listove čuvarkuće, najbolje je to učiniti ljeti kada imaju najviše sokova. Čuvarkuća je dostupna na tržnicama tijekom cijele godine po cijeni od desetak kuna, što je ujedno i najpovoljnija opcija.

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *