Grčevi u nogama su opasan simptom: Evo na šta ukazuje bol u listovima i butinama

Grčevi u nogama su opasan simptom: Evo na šta ukazuje bol u listovima i butinama

NAGLO DOLAZE GRČEVI U NOGAMA I PREDSTAVLJAJU STEZANJE MIŠIĆA POSLIJE BUĐENJA ILI NAKON ŠTO ZASPIMO I GRČEVE MOŽE UZROKOVATI BILO KOJA DRUGA FIZIČKA AKTIVNOST.

Glavni uzrok pojave grčeva u mišićima je nedostatak tečnosti u mišićima.

Probadajući i intenzivan bol koji najčešće u nogama nastaje, može da se javi i u nekim drugim dijelovima tijela.

Spazam je iznenadna nevoljna kontrakcija mišića, skupina mišića ili šuplji organ poput srca.

Grčevita kontrakcija mišića može biti uzrokovana mnogim medicinskim stanjima, uključujući distoniju. Najčešće je to grč mišića koji je praćen iznenadnim pucanjem boli. Grč u mišićima je obično bezopasan i prestaje nakon nekoliko minuta. To je obično uzrokovano neravnotežom iona ili preopterećenjem mišića.

Postoje i drugi uzroci nevoljnih kontrakcija mišića, a neki od njih mogu uzrokovati zdravstveni problem.

Različite vrste nenamjerne mišićne aktivnosti mogu se nazivati ​​”grč”.

Spazam može biti mišićna kontrakcija uzrokovana nenormalnom stimulacijom živaca ili abnormalnom aktivnošću samog mišića.

Niz grčeva, ili trajni grčevi, nazivaju se “spazmom”.

Spazam može uzrokovati naprezanje mišića ili suze u tetivama i ligamentima ako sila grča prelazi jačinu istezanja vezivnog tkiva. To se može dogoditi s osobito jakim grčem ili oslabljenim vezivnim tkivom.

Spazam hipertonskog mišića je stanje kroničnog, prekomjernog mišićnog tonusa (tj. Napetost u mišiću u mirovanju). To je količina kontrakcije koja ostaje kada mišić ne radi. Pravi hipertonični spazam uzrokovan je neispravnim povratnim živcima. Ovo je mnogo ozbiljnije i trajno ako se ne liječi. U ovom slučaju, hipertonični tonus mišića je pretjeran, a mišići se ne mogu opustiti.

Podtip spazma je kolika. To je epizodna bol uzrokovana spazmom glatkog mišića u određenom organu (npr. Žučnom kanalu). Karakteristika kolike je osjećaj potrebe za kretanjem, a bol može izazvati mučninu ili povraćanje

izvor:dobardan.info

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *